Remeis naturals per les plantes

protecció

Al darrer taller que vaig fer em van demanar si coneixia remeis naturals per cuidar les plantes del jardí. Se’m va ocórrer respondre aquesta pregunta per aquí i així compartir-ho amb més gent.

La pregunta clau que ens hem de fer és, quin és realment el problema. Des del meu punt de vista les malalties no són en si mateixes el problema, si no l’avís de què alguna cosa no va bé. Això pot ser degut a moltes causes ja que una planta no viu dins una bombolla i tot el que l’envolta l’afecta i en forma part d’ella.

Hem de considerar l'entorn com un ecosistema, i trobar-ne l'equilibri.

Com a professora de jardineria, m’ha passat molts cops que m’han enviat una fotografia d’una planta malalta demanant-me si sabria que li passa.. Això és quasi impossible saber-ho! No dic que l’observació no ens digui res, tot el contrari, ens diu moltíssim, però només si la feim constant, en el dia a dia. La idea de tenir una planta com un objecte decoratiu és totalment errònia, és un ésser viu i acompanyar-nos d’elles requereix consciència i responsabilitat.

Si volem saber que necessiten les plantes hem de passar temps amb elles, observant-les ens diran el que necessiten. El seu temps, la seva velocitat de vida no és la mateixa que la nostra. Si algú té fam, ens ho dirà a la nostra velocitat, és a dir, en qüestió d’un mínim de temps la panxa li fa renou i ens dirà tot d’una la seva necessitat. Les plantes es comuniquen d’una altra forma i a una altra velocitat, molt més lenta. Si observem amb constància, podrem notar els canvis. És obvi que quan una planta està bé es veu forta i amb un bon color, i quan no està bé, disminueix el color i es veu com a pansida i debilitada. Un altre exemple: Observarem que

planta-bonita1si agafem una planta d’un lloc a l’ombra i la col·loquem al sol, és possible que els seus teixits perdin consistència, comenci a afluixar-se i les fulles l’hi pengin. Ens estarà dient que no li agrada aquell lloc..

Hem de saber que la majoria de problemes de les nostres plantes són causats per trastorns i no per malalties. La majoria són:

– Un desequilibri, sigui per manca o per excés, de llum, de nutrients* o d’aigua.

– Un sòl inadequat, ja sigui per mal drenatge o mala textura.

– Una incidència inadequada de meteors com la llum del sol, la temperatura, el vent, la humitat ambiental, etc.

– Un recipient equivocat, principalment per una dimensió i/o profunditat insuficient. Cal recordar que les plantes creixen i hen d’anar adaptant el recipient on es troben.

*L'alimentació de les plantes és una causa molt habitual de malaltia.

Sembla que oblidem que les plantes també mengen i què dins un cossiol és molt difícil que trobin el que necessiten sense ajuda.

Molts cops observarem les carències de nutrients amb el color de les fulles. Es decoloren, segons el tipus de carència, a les puntes per manca de manganès, a la zona central per manca de magnesi o giny, o a tota la fulla per manca de ferro. Si tenim la possibilitat de fer compost, serà la millor opció. Si no podem, una bona alternativa és l’humus de llombriu.

Per altra banda les nostres plantes poden estar afectades per malalties i /o plagues. Però molts cops aquestes només els afecten quan hi ha una debilitat prèvia, causada pels motius abans anomenats.

Si aquest fos el cas, haurem d’esbrinar quina és la malaltia o plaga, ja que no actuarem de la mateixa forma segons el problema.

Les botigues especialitzades en productes fitosanitaris solen estar regentades per personal preparat en la identificació d’aquests problemes.

Un exemple de la necessitat d’identificació és, per exemple, que hi ha insectes que larva-1000426_960_720mosseguen les fulles i en aquest cas un sistema adequat de lluita seria utilitzar un producte que quedi sobre la fulla i no els hi agradi el sabor.

Sigui com sigui, l’observació segueix essent un factor importantíssim, sigui per a l’identificació com per la prevenció. Veurem les fulles mossegades, o les erugues, o tal vegada detectarem les papallones abans que ponguin els ous..

Anomenem malalties a les afeccions causades per fongs, virus o bacteris. Si aquest és el problema, per desgràcia és molt mal de resoldre, ja que n’hi ha moltpos de diferents i és difícil trobar el tractament adequat. A més quan el problema és a l’interior de la planta és molt difícil actuar.

Com fer una extracció fermentada:

Dins un recipient de boca ample ficarem les plantes esbocinades (100 gr. de planta fresca o 200 gr. de planta seca x 1 litre d’aigua). Hem de mantenir tapat el recipient però no hermètic, bastarà amb una fusta o un sac. Fer-ho a l’ombra. Millor fer-ho amb lluna descendent i creixent. Tardarà de 4 a 20 dies. Com més calor més ràpid fermentarà, i si fa molt fred tal vegada no fermenti. Hem de remenar cada dia amb un pal. Sabrem que ha acabat quan no faci més bombolles. Filtrar molt bé perquè no quedin residus. Conservar fora del llum i calor dins un barral o garrafa fins a dos mesos. Etiquetar, sobretot si emmagatzem diferents preparats. Obrir el tap de tant en tant perquè surti el gas.

Com fer una infusió:

infusióHem de posar la planta esbocinada (100 gr. x litre d’aigua) dins l’aigua freda i un cop comença a bullir l’hem d’aturar i deixar reposar tapada. La infusió s’ha d’utilitzar al moment i no es pot emmagatzemar.

L’aigua, tant a una infusió com a una extracció fermentada, no ha de tenir calç ni clor. La millor és la de pluja però si no en tenim podem millorar la del grifó, deixant-la reposar dins un recipient de boca amble, obert 3-4 dies, i remenant un poc cada dia.

Preparats de plantes:

All_ Fungicida i insecticida. Àcars, pugons o polls i caragols.

Infusió de 10 gr. x 100 ml d’aigua. Reposar tapat una hora. Polvoritzar.

Caputxina. Tropaeolum majus_ Fungicida i repel·lent.

Infusió de les fulles 100 gr. x 500 ml d’aigua. Directe a l’aplicació en arbres i diluït al 30% per plantes. Dins un pot d’esprai.

Ortiga. Urtica dioica_ Insecticida i repel·lent. Contra poll i aranya roja.

Extracte fermentat.

Garlanda. Lavandula sp._ Repel·lent i insecticida. Antifúngic i polls.

Infusió de 100 gr. de tiges florals x litre d’aigua. Macerar 10-15 dies, filtrar i diluir al 10%.

Heura. Hedera helix._ Repel·lent i insecticida. Mosca blanca, àcars i pugons.

Extracte fermentat 100 gr. x litre d’aigua. Diluir al 5% abans de polvoritzar.

Tarongí. Melissa officinalis_ Pugons, moscards, mosca blanca, formigues.

Infusió 50 gr. de les fulles i flors x litre d’aigua. Polvoritzar sense disoldre.

Ruda. Ruta graveolens_ Repel·lent i insecticida.

Extracte fermentat 80 gr. x litre d’aigua. al 20% com a repulsiu per llimacs i pugons. Polvoritzar.

Olis essencials:

essential-oils-1515271614TOe

 

Important comprar un oli essencial de qualitat i no confondre amb un altre tipus d’oli.

Hem de dissoldre 5 gotes dins 10 ml d’alcohol, després mesclar dins 100 ml d’aigua remenant molt bé. Polvoritzar. Es pot guardar aproximadament un mes, segons la temperatura. Millor fer-ne poc i utilitzar-ho en menys temps.

 

Tem: Erugues i fongs.

Gerani: Repulsiu pels insectes en general, per exemple el becut vermell del fasser.

Garlanda: Insectes

Sàlvia: Insectes i fongs.

Menta: Repulsiva per insectes.

Extracte de llavor de pomelo: Fongs

 

Altres remeis:

propolis

 

Tintura de pròpolis: Antifúngic. Dissoldre 2 gr. x litre d’aigua. Remenar bé abans de polvoritzar.

 

 

El Sabó potàssic i l’Oli de Neem son dos productes bastant naturals i no tòxics que podem trobar a botigues especialitzades. Són efectius per a molts de tipus de Pugons o Polls, xinxes, mosques, erugues i caparretes. Utilitzar segons les instruccions de l’envàs.

snail-3367531_960_720

 

Els caragols són molt difícils d’allunyar. Un bon sistema és posar una barrera entre laplanta i el caragol. Això es pot aconseguir encerclant la planta amb cendra, ja que al caragol no li agradarà gens passar per sobre.

 

També són molt males d’allunyar les erugues i sens dubte el millor mètode és agafar-les d’una en una.

 

Hi ha molts de tipus de trampes per a diferents animalons fàcils de trobar a centres especialitzats. Trampes cromàtiques, adherents, atraients, etc. Però aquest és un tema gens agradable i haurem d’estar preparats per l’espectacle que ens trobarem a l’hora de retirar-les..

 

Recomanacions:

– Tots aquests remeis s’han d’utilitzar en aplicacions periòdiques i regulars. Alguns d’ells es poden utilitzar fins i tot com a preventius.

– Hem de tenir cura de banyar per tot, a sobre i a sota les fulles i al sòl.

– Els insecticides és millor aplicar-los a primera hora del matí.

– Tenir en compte el calendari biodinàmic de les tasques al jardí; Poda, trasplantació, sembra, etc. També ens ajudarà a prevenir malalties.

– Pel maneig i l’aplicació hem d’utilitzar sempre guants, i anar amb compte amb els nens, les dones embarassades i els animals domèstics.

LLibres:

Captura de Pantalla 2018-12-08 a les 16.05.24

Plantas para curar plantas. Ed. La Fertilidad de la Tierra.

 Los cuidados naturales de los árboles. Ed. La Fertilidad de la Tierra.

 Jardinería orgánica. Geoff Hamilton. Ed. Omega.

 El huerto familiar ecológico. Mariano Bueno. Ed. Integral.

 

La lluita biològica és també molt interessant i eficaç. Però d’això vos en parlaré en una propera publicació..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.