Perquè una cosmètica natural feta a casa, i el moviment “Slow”

La paraula Slow traduïda de l’anglès significa: Lent. Aquesta paraula es va començar a utilitzar amb el moviment SlowFood (menjar lent) que va néixer com a crítica del conegut nom de FastFood que conegudes empreses de “menjar ràpid” tipus hamburgueseries i pizzeries feren tan conegut.

Captura de Pantalla 2018-11-18 a les 15.02.17

El manifest del moviment SlowFood comença dient:

“Aquest segle nostre, que ha nascut i crescut baix el signe de la civilització industrial, ha inventat primer la màquina i després l’ha transformat en el seu propi model de vida”

SlowFood neix per defensar una forma de viure que podem anomenar “Fast Life”(vida fast liferàpida) que es caracteritza per valorar més la rapidesa i l’economia que la qualitat, la cultura o el plaer.

Gràcies a moviments com l’SlowFood hem començat a voler saber què mengem i a demanar una certa qualitat en els productes que comprem. Hem recordat que no té el mateix gust un producte fet a poc a poc i menjat de la mateixa manera que un altre producte comercial processat i menjat amb presses.

I és què, les presses són sens dubte un dels factors claus que expliquen el perquè no ens molestem en saber el tipus i la qualitat dels productes que ingerim..

I que té a veure això amb la cosmètica?

soap foodAixí com nodrim el nostre cos per dins també el nodrim per fora. La pell és l’òrgan més gran del nostre cos i tot el què hi posem a sobre acaba dins nostre.

Vivim en una societat a la qual els medis com la televisió són els que escoltem a l’hora de decidir quins productes són els que necessitem.

A la “Fast Life” ens diuen que tenen cremes que ens faran més boniques, més joves i ens canviaran el cos.. Sembla que només hem d’anar a la botiga i comprar-les per aconseguir aquests miracles!

No és només el fet que ens diguin mentides, el fet és que ens les creiem..

Sembla que hem perdut el concepte de la realitat envers la comoditat del no aturar-nos a pensar, sembla que no podem perdre ni un minut en això..

Que duen aquests productes fantàstics? La realitat és que el que ens venen és principalment aigua, conservants, un mínim d’ingredients que aportin cap acció enriquidora a la nostra pell i una bonica capsa.

Quins són els enganys?

INCIEls ingredients que ens promocionen com els més importants del producte sempre són mínims. Això ho podem llegir fàcilment a l’etiqueta. L’INCI és la llista d’ingredients d’un producte i és obligatòria. Els continguts estàn llistats en ordre de major a menor quantitat. Si dediquem dos minuts podrem llegir a quin lloc de la llista es troba l’ingredient que ens prometen.

Per altra banda el que veiem a la capsa sol ser un reclam, una imatge normalment d’alguna forma natural, una planta, un fruit o un paisatge idíl·lic. I el més curiós és que de natural no en solen tenir quasi res, ja que pràcticament el total d’ingredients que contenen són sintètics.producto natural

Si el que realment volem són aquests productes naturals, que són aquestes imatges que ens convencen d’agafar la capsa a l’estant, haurem de comprar productes que els contenguin en un percentatge alt.

Podem trobar aquests productes d’alta qualitat a llocs on venen cosmètica natural (S’han de saber distingir), normalment més cara i difícil d’aconseguir.

No passa res per comprar un producte glamurós que ens conta una bonica història i que té un preu que sobrepassa el sentit de la lògica, sempre i quan es faci amb consciència que tot això no té gaire a veure amb la seva efectivitat.

També podem fer els nostres propis productes cosmètics a casa. Això ens assegura que els ingredients que triarem seran de qualitat i que podrem personalitzar-los específicament per les nostres necessitats. A més no produirem residus de capses, plàstics ni envasos, ja que podrem reutilitzar els mateixos un cop i un altre.

La moda dels productes Naturals i dels productes perjudicials.

Tots coneixem la moda dels productes que contenguin la paraula Natural o Bio. Si ja hem après a distingir el que és natural i sabem diferenciar els productes ecològics dels que no, hem fet una passa important en la consciència del que utilitzem.

sello-sin-parabenos-300x300Però, ara hi ha una altra moda i és la d’afegir a la publicitat d’un producte els ingredients perjudicials que no conté. Per exemple: “Sense parabens” Fa poc va començar aquesta moda que també és enganyosa. I és que està molt bé que no contengui alguns ingredients que se sap que són dubtosos per a la salut, però, i tots els altres que conté el producte? Aquí està la trampa. Ens anomenen paraules conegudes però resulta que tota la resta d’ingredients, que tal vegada són pitjors que els coneguts, només els cita en lletra minúscula a l’INCI, que la majoria no llegeix. Són ingredients desconeguts perquè a la indústria cosmètica i farmacèutica no els hi interessa que els coneguem.

Si sou persones que sentiu inquietud per conèixer quins ingredients voleu posar-vos al cos, dels que us nodrireu, haureu d’investigar, cercar o crear els vostres propis productes.

Realment es poden fer tots els productes a casa?

natural cosmeticsDoncs si, tota classe de cremes tant pel cos com per la cara. I és que bàsicament totes les cremes són emulsions exactament iguals a les que només canvien els ingredients principals adaptant-los a les necessitats a tractar.

També podem fer a casa fàcilment bàlsams labials, mascaretes facials o capil·lars, exfoliants, sabons, desodorants, perfums, etc. Pràcticament tot el necessari en el dia a dia.

Els ingredients principals que emprarem per la seva elaboració són entre d’altres: Aigües florals, Hidrolats, Olis Vegetals, Mantegues, Olis essencials, extractes de plantes, etc.

També necessitarem altres ingredients per aconseguir l’emulsió, la textura o la duració herb oilsdels productes, com poden ser: Emulsionants, gomes, tensioactius, ceres, conservants, etc.

Els productes que s’anomenen Actius, potencien els productes principals augmentant els efectes que volguem aconseguir amb cada preparat, ja siguin hidratants, regenerants, cicatritzants, despigmentants, protectors, etc. Productes com poden ser: Urea, lanolina, vitamines, proteïnes, col·lagen, etc.

I per aconseguir color, com pot ser a un bàlsam, un sabó o una crema facial o corporal, també a la natura podem trobar pigments, tant minerals com vegetals per aconseguir una paleta variada, efectiva i saludable.

Quins són els utensilis que necessitarem, quins els envasos més adients per conservar els productes, les normes d’higiene bàsiques durant la formulació, etc. Tot això són coses que es poden aprendre per començar a convertir-nos en alquimistes de la nostra salut.

Fent els nostres propis cosmètics redescobrirem la riquesa i els aromes de la natura i disfrutarem d’una porció de plaers assegurats, subministrats cada cop que emprem aquestes joies naturals, de tal forma que ens proporcionaran un goig lent i prolongat. A l’hora del plaer personal de sentir-nos sobirans de la nostra vida en lloc de subdits de la FastLife.

914682-cddc39

Un pensament sobre “Perquè una cosmètica natural feta a casa, i el moviment “Slow”

  1. Retroenllaç: Tòxics a la cosmètica, i l’INCI | Bolic d'Herbes. Etnobotànica i més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.