Aquesta entrada la faig per cobrir una de les preguntes habituals dels tallers de productes naturals casolans “com i on aconseguir els productes”.
Intentaré fer un resum el millor possible, ja que, la llista d’ingredients és infinita…
Primer de tot; que convé tenir clar abans de comprar:
- Assegurar-nos de la puresa de la matèria. Que no tengui mescles amb altres ingredients que no ens interessin (molts cops estan rebaixats) Recordeu llegir l’INCI.
- Si són productes ecològics o no.
- Assegurar-nos que el preu és adequat (d’un lloc a un altre hi pot haver molta diferència).
- Si comprem per la xarxa, assegurar-nos que el cost d’enviament ens sembla raonable, abans de perdre hores destriant els ingredients.
- Què necessit? Molts cops comprem coses que no utilitzarem abans de la seva data de caducitat. Millor comprar amb la llista d’ingredients del preparat que vulgui fer a la mà.
Les plantes:
Hi ha plantes silvestres que podem cultivar nosaltres mateixos, això seria l’ideal, però si no ens és possible fer-ho, podem recollir-les d’algun lloc on tinguem permís per fer-ho. Recordeu que moltes plantes estan protegides i no es poden recollir als espais públics. Pots visitar l’entrada del blog de com recollir i preparar les plantes silvestres.
Hi ha plantes que es poden trobar a herbolaris tant empaquetades com a pes. És un bon sistema per comprar-les perquè ja les trobem netes i ens assegurem de la fiabilitat de l’espècie (llegir l’entrada del blog INCI). A més, generalment va bé emprar-les seques, això és sobretot recomanable per les espècies que no podem aconseguir a l’illa.
Tant als herbolaris com a botigues de productes ecològics i altres botigues semblants, podem trobar molts ingredients, a part de les plantes seques, com per exemple: bicarbonat, gomes, argiles, olis vegetals, olis essencials, mantegues, hidrolats, cera d’abella, mel, lecitina de soja, llavors, sal, sucres més específics, llet de tot tipus (també deshidratades), etc.
Alguns ingredients els podem trobar a l’apotecaria, sobretot si és una apotecaria que tengui a la venda formulacions pròpies, que no és a totes. A vegades es fa necessari tenir-hi certa confiança, ja que normalment no els hi fa gràcia vendre els ingredients. Serà per temor a que ens tornem sobirans del nostre consum i salut?…
Entre els ingredients fàcils d’aconseguir a les apotecaries es troba l’alcohol etílic de 96º desnaturalitzat i sense desnaturalitzar, les vitamines, olis vegetals i olis essencials, i d’altres no tan fàcils d’aconseguir com: l’òxid de zinc, lanolina anhidra, urea, mantega de karité, sal d’èpsom, carbonat càlcic, vitamina E, etc. Com he dit abans, ens hem d’assegurar de la puresa de l’ingredient i més difícilment podrem saber d’on ha sortit el producte, si és ecològic, etc.
Però hi ha altres ingredients que ens serà molt més difícil aconseguir si no és a una botiga especialitzada, i per desgràcia jo no en conec cap a Mallorca. Són ingredients com per exemple: emulsionants, conservants, extractes, actius purs, pigments naturals, envasos, utensilis i llibres específics, etc.
Per adquirir aquests productes no ens queda més remei que fer-ho a la xarxa. Aquí vos deix un llistat de botigues a les quals he comprat, però n’hi ha d’altres. A l’hora de comprar vos recoman comparar quantitats, preus i despeses d’enviament. També és recomanable tenir en compte sempre que sigui possible, l’origen, la traçabilitat i la caducitat del producte.
He de dir que la botiga on més compro és amb diferència Aroma Zone. Els motius de pes són; la qualitat dels productes, el preu, la quantitat i qualitat d’informació sobre cada producte (incloent la fitxa tècnica), en molts casos la data de caducitat, la rapidesa i baix cost de l’enviament, entre d’altres. La web és Francesa, però amb l’aplicació de traducció de Google i només pitjant un botó se tradueix amb una qualitat prou acceptable.
No hi tenc comissió jo, però com a clienta habitual me puc beneficiar de punts amb cada comanda, així com punts per cada apadrinament que acabi en compra. Per això, vos demanaré que si decidiu comprar-hi, al moment de fer-vos un compte i posar les vostres dades, a l’apartat del “parrain ou marraine” que significa literalment padrina, hi poseu el meu correu electrònic (catalinasebastia@gmail.com). Vos-ho agrairé molt, i com a bona padrina vos aconsellaré en el que necessiteu. Si després vos agrada i recomaneu el lloc a algú altre, podeu fer el mateix a la persona que obri un nou compte.
Espero que aquesta publicació vos serveixi de guia inicial.