Oli de llorer fet a casa

Al taller de “Preparats amb les nostres plantes remeieres” vàrem recol·lectar baies de llorer per extreure’n l’oli, però no tenguérem temps de fer-ho, així que en arribar a casa vaig aprofitar perquè, no m’agrada tirar res i a més, per poder-ho compartir..

Recordeu que un oli essencial és el que es fa per mitjà d’un alambí, així que aquest oli que farem no és un oli essencial sinó un oli vegetal, i la forma en què el farem s’assembla a com s’extreu qualsevol oli, com per exemple el d’oliva.

L’oli de llorer té moltes propietats per la pell, de fet és la base per elaborar el famós sabó d’Alep. També s’utilitza per fer cremes o ungüents contra els dolors musculars i d’articulacions. Les baies tenen més quantitat d’Àcid làuric que les fulles, per això són més interessants per la seva extracció. També el fet que es pot extreure, a més de macerant, de la forma que ara vos mostraré, mentres que les fulles només es poden macerar.

Com es prepara?

 • Netejam les baies i les deixem assecar.

IMG_3753

 • Les esbocinem. No és necessari que es faci amb una màquina, la qüestió és que es rompin per poder treure la major quantitat d’oli.
 • Les cobrim d’aigua i les posem a foc baix durant mitja hora aproximadament, fins que la major part de l’aigua s’hagi evaporat (dependrà del foc i de la quantitat d’aigua). Compte que no s’aferrin a l’olla.

IMG_3756

 • Quan encara estan calentes les passarem per una tela formatgera o un filtre fi, per extreure tot el suc.
 • Aquest suc l’hem de deixar reposar sense remenar, a un lloc fosc, durant dos dies.
  Encara que no es vegi clarament, a la capa superior s’anirà formant una capa d’oli en suspensió.
 •  Passats els dos dies, recollirem aquest oli amb una cullera (que vendrà mesclat amb restes de polpa) i el posarem a una pella a foc molt baix.

IMG_3770

 • Això ho feim per evaporar l’aigua i per separar la polpa de l’oli. Remenarem suaument fins que es vegi clarament com l’oli es separa. La polpa s’enganxarà al fons de la pella.
 • Llavors podrem decantar la pella per abocar l’oli dins un colador. Jo el vaig filtrar dos cops. Un, mentre estava calent, amb el colador i l’altre, ja més fred, amb un filtre de tela fina.
 • El resultat és el preciós oli que veieu a la imatge, amb una olor impressionant que de cap manera podríem aconseguir amb una maceració. Com que s’ha fet mitjançant calor, aquest oli no serà de llarga durada i per tant ens convé fer el nostre preparat tot d’una. També s’hi pot afegir Vitamina E per allagar-li la vida.

Ja sabeu que quan un oli torna ranci és delatat per la seva olor, per tant podreu emprar el preparat durant mesos, fins que sigui evident la seva caducitat.

Ja veieu que fàcil és aprofitar els beneficis de les nostres estimades plantes!

Espero que vos hagi agradat la recepta i que vos animeu a fer-la!

2 pensaments sobre “Oli de llorer fet a casa

 1. Hola, abans de tot, gràcies per compartir els teus sabers.
  Tinc dues preguntes:
  Més o menys, quants grams de baies serien?
  I a on podríem conseguir la tela formatgera per Mallorca?
  Salut!!

  M'agrada

  • Hola Karen, gràcies pel teu comentari. Les baies de llorer no són molt productives, però sempre depèn de la seva mida i turgència la quantitat d’oli que ens donin. Perquè et facis una idea, els aproximadament dos tassons de baies del post varen produir 5 ml d’oli. La tela formatgera sé que la venen a botigues especialitzades en estris de cuina. Jo no vaig buscar molt i la vaig comprar per internet. De fet la del post és una borsa per fer llet vegetal, que ve a ser el mateix. Espero que ho provis i me contis com t’ha anat. Sempre és agradable saber que et llegeixen i tenir un feedback. Salut!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.