Olis Vegetals per la pell

Els olis vegetals s’han utilitzat des de temps immemorable per suavitzar la pell, o com a base per altres ingredients amb propietats terapèutiques.

S’extreu per la pressió de la polpa de diferents fruits o llavors i no s’ha de confondre amb l’oli Essencial que s’aconsegueix principalment mitjançant la destil·lació i és un oli totalment diferent, molt concentrat i car.

També s’ha de tenir en compte que quan sentim parlar d’olis com el d’Àrnica, el de Calèndula o el d’hipèric, s’està parlant d’olis que han sigut macerats amb aquestes plantes medicinals i no només d’olis de la pressió de la planta que’ls dona el nom. Així també s’ha de tenir en compte quin és l’oli suport de la seva maceració.

Sempre és millor si quan comprem els olis ens fitxem que siguin ecològics i de primera pressió en fred, ja que si durant la seva extracció ha sofert temperatures superiors als 40 graus, aquesta calor haurà causat la pèrdua d’algunes de les seves valuoses propietats.  A més, alguns olis són extrets per mitjans químics. I aquests químics que puguin quedar a l’oli, són gredients que no ens interessen gens ni mica..

A vegades trobem olis que han sigut refinats, normalment quan són olis amb una olor o color fort o fosc. Aquest procés també fa que es perdin propietats dels olis.

Podem comparar un oli vegetal amb un suc de taronja. Tots sabem que si el deixem sucat dins un tassó, aquest va perdent propietats així com passa el temps. Així, per conservar l’oli el millor és fer-ho dins un envàs de vidre opac, per no deixar passar la llum, i d’una mida aproximada a la quantitat a contenir, ja que l’oxigen fa que perdi propietats. La calor també afecta negativament.

Quan un oli s’oxida torna ranci i se sap per l’olor. En aquest moment no convé utilitzar-lo per la pell. Però compte, pot ser que si acostem el nas a la boca de la botella i ensumem una olor de ranci, pensem que tot el contingut de la botella estigui tudat. El que hem de fer abans de llançar-lo, és llevar el plàstic del degoteig i treure una mostra de l’interior de la botella. Si aquest no fa mala olor, voldrà dir que només s’ha tudat l’oli de dins la vàlvula de degoteig per la seva constant exposició amb l’oxigen de l’exterior.

La vitamina E (Tocoferol), és per excel·lència el millor conservant natural per un oli vegetal. L’oli Essencial de Romaní també té propietats antioxidants degut a la presència dins la seva composició de “terpenos”. Es pot afegir dins el mateix oli o dins la preparació final que s’hagi fet amb ell.

Pràcticament totes les cremes duen olis en més o menys proporció, ja que la pell els necessita per reconstruir la capa lipídica. La proporció dependrà del tipus de pell que tinguem o del tipus de crema que volguem.

Les conegudes “Mantegues”, també són olis vegetals, però es troben en estat sòlid segons la temperatura ambient. Donen més densitat i estabilitat a les cremes que els olis vegetals, per això, segons la crema que fem, convé que en duguin.

Es poden aplicar els Olis directament sobre la pell, eixuta o banyada o al cabell. Es poden mesclar entre ells per aconseguir una Sinèrgia. De fet, dins una crema és aconsellable utilitzar diferents olis amb diferents densitats perquè es compensin entre si. D’això, a cosmetologia s’en diu “Cascada”.

Tots els olis vegetals aporten a la pell emoliència (suavitat), nodreixen, regeneren, protegeixen, hidraten i donen elasticitat a la pell, en major o menor mesura. Però també hem de tenir en compte el seu grau de comedogènia. Això és la mesura amb la què l’oli pot formar una barrera que pot taponar els pors de la pell.

Hi ha molts de tipus d’olis vegetals, fàcils d’aconseguir avui dia. Aquí vos deix un llistat dels olis que més m’agrada utilitzar segons la preparació a fer, amb els un resum de les seves propietats:

Advocat, Persea gratissima (Omega 6 i  9. Vit. A,B1,B2,C,K i E. Minerals): Especialment Nutritiu, Regenerant, Aporta elasticitat, Reforça i té Proteció UV,

Per: Arrugues, Contorn d’ulls, Pells molt seques o sense lluentor o amb falta de tonicitat. Cabell sec i fi, Èczema, Psoriasis, Cicatrització i Prevenció i Cura de l’acció solar.

Característiques: Penetra ràpida i profundament a la pell. Oli de densitat mitjana, però amb sensació greixosa. Se sol mesclar amb olis més lleugers debut al seu grau de comedogènia. Color verd fosc.

Albercoc, Prunus armeniaca (Omega 6. Vit A): Protegeix del sol, tonifica, revitalitza, evita l’envelliment prematur, calma, cóna volum al cabell. I Il·lumina la pell.

Per: Pells joves o seques, ajuda preparar la pell pel sol i allarga el color. Pell de bebè.

Característiques: No deixa sensació greixosa a la pell. Ràpida absorció. Suau com l’oli  d’Ametlles dolces.

Ametlles dolces, Prunus dulcis (Omega 6 i 9. AGS. Vit A i E): Calmant, amb propietats antiinflamatories i especialment Hidratant.

Per: Pells malmeses i fràgils, seques, escatades. Cabells secs i dèbils. Enfortidor i reparador d’ungles. Preventiu d’estries..

Característiques: Gens irritant, s’usa molt per Bebès. Color clar i olor a ametlles. Densitat mitja. Alt poder extractiu a les maceracions.

Argan, Argania spinosa, kernel oil (Omega 6 i 9. AGS. Vit E i A): Nodreix durant dies, Reafirmant, Contra la sequedat i l’envelliment, Enfortidor d’ungles, Cicatritzant, Protegeix del sol i del fred, Activitat seboreguladora, Preventiu fongs, Antisèptic en ferides lleus.

Per: Cabell sec i apagat. Pell seca o desvitalitzada, pell deshidratada. Arrugues. Cabells fràgils o secs i ungles. Cremades solars,  problemes com psoriasis, èczema, acne i seborrea.

Característiques: Densitat mitja. Ràpida absorció, no taca, olor agradable, ràpida oxidació.

Arròs, Oryza sativa(Omega 6 i 9 Vit E, Minerals): Millora la circulació, aporta claretat a la pell. Ajuda a la producció de col·làgen

Per: Pell seca, fràgil, exposada a l’intempèrie, madura, per ulleres, i borses, taques, èczema, rosàcea, pell irritada, apagada. Apta per bebés. Prevenció d’arrugues.

Característiques: Densitat baixa a mitja. Ràpida absorció.

Avellana, Corylus avellana (Omega 6 i 9. AGS. Vit B1 i B6): Estimula la circulació, equilibra les pells greixoses i aporta protecció UV. Cicatritzant.

Per: Pell mixta o greixosa, pell de taronja i acne.

Característiques: Densitat baixa a mitja. Penetra ràpidament. 

Borratja, Borago officinalis (Vit A, B i E. Vit. Min. ): Aporta tonicitat a la pell. 

Per: Preventiu d’arrugues, especial per pell danyada o envellida, èczema, i psoriasis. Ungles fràgils.

Característiques: Densitat baixa a mitja. Semblant a l’oli de Pinyol d’Albercoc.

Cacau, Theobroma cacao (AGI. Vit.E:) Aporta lluentor, enforteix el cabell.

Per: Llavis secs, cabells fràgils, pell seca, prevenció d’arrugues, estries.

Característiques: Mantega molt dura amb fusió aprox. a 35 graus. Molt penetrant. Amb un alt grau de comedogènia.

Cànem, Cannabis sativa (Omega 3. Vit.) Calmant.

Per: Arrugues, envelliment cel·lular, afeccions de la pell, èczema, enforteix el cabell i les ungles, pell irritada i post solar.

Característiques: Densitat mitja. S’absorbeix be. Color i olor fort. No psicotròpic.

Coco, Cocos nucifera (AGS. Vit B i E, oligoelements): Antisèptic.

Per: Aporta lluentor al cabell, pell sensible, llavis, post solar, massatge.

Característiques: Olorós i molt lleuger. Ràpida absorció. Endureix per sota dels 20 graus. Tacte sec. Amb un grau comedogènic alt.

Comí negre, Nigella sativa: “l’Oli dels Faraons”. Calmant, Antiarrugues.

Per: Pell amb problemes com l’èczema, psoriasis, cremades o irritacions. Combat l’envelliment cel·lular. Combat la caspa i la caiguda del cabell.

Característiques: Tacte sec.

Cor de llavor de blat, Triticum vulgare (AGI.Omega 3. Vit. A,B,D,E i K): Protecció UV, Especialment Nutritiu.

Per: Pell seca o madura, arrugues, cicatrius, afeccions de la pell com dermatitis o èczema. Estries.

Característiques: Molt dens. Greixos. Millor mesclar amb altres olis pel seu alt grau comedogènic. Ajuda a conservar els altres olis per la gran quantitat de vitamina E.

Girasol, Helianthhus annuus (Omega 6. Vit.E)

Per: Pell seca, protecció solar, arrugues i estries.

Característiques: Densitat mitja. S’absorbeix be. Poc greixos. Bo per maceracions. Alt poder extractiu per les maceracions d’herbes.

Jojoba, Buxus chinensis (Ceramida o Ester de cera): Ajuda a l’equilibri dels cabells i els hi aporta lluentor. Aporta tonicitat a la pell. Regula la producció de greixos de la pell. Protecció UV, Especialment hidratant. No es fa ranci.

Per: Pells delicades: Seborrea, acne. Caspa, punts negres, pell seca, desvitalitzada i/o cansada. Antifúngic. Arrugues. Antiinflamatori. Especial pell greixosa i maceracions.

Característiques: Densitat molt lleugera. Penetra molt aviat, Color daurat i sense olor. Llarga durada abans d’oxidar-se. 

Karité, Butyrospermum parkii (AGS. Vit. ): Antiinflamatori, protecció UV, especialment nutritiu i hidratant.

Per: Pell seca, dermatitis, picor, psoriasis, èczema, llavis secs, cabells secs. Pre i post-solar.

Característiques: Mantega blana amb fusió aprox a 40 graus. Olor forta, color crema, de fàcil absorció. 

Llavor de Raïm, Vitis vinífera (Omega 6. Vit. A i E): Combat l’envelliment, nodreix, és antiinflamatori i aporta llum.

Per: Pell seca, cabell i ungles, Pell sensible com èczema, psoriasis. Cel·lulitis.

Característiques: Densitat lleugera. Ràpida absorció. Color molt transparent. Ràpida oxidació.

Macadamia, Macadamia ternifolia (AGI. Vit. E) : Protegeix, calma, facilita la microcirculació local i és antiinflamatori.

Per: Pell fràgil o seca, prevenció d’estries, cicatrius, pell madura o envellida, caiguda del cabell i caspa.

Característiques: Densitat mitja. Ràpida absorció. Tacte sec. Similar a Ametlles dolces

Oliva, Olea europea (Omega 3, 6 i 9. AGS. Vit. A,B1,B2, E i D): Aporta lluentor.

Per: Pell seca o irritada, mans seques, ungles delicades.

Característiques: Densitata mitja. Deixa una película greixosa. Alt poder extractiu per les maceracions d’herbes.

Onagra, Oenothera biennis: Molt regenerador, controla la producció de greix de la pell i és antiinflamatori.

Per: Pell madura, pell seca, èczema, arrugues, seborrea o acne.

Ricí, Ricinus communis (AGI): Antioxidant. 

Per: Pell seca, llavis, afeccions com èczema, dermatitis, picors, irritacions, estries. Enfortidor del cabell, evita la seva caiguda i ajuda amb la caspa. Enfortidor d’ungles.

Característiques: Molt dens i transparent. Baixa absorció.

Rosa Mosqueta, Rosa moschata (Omega 3,6 i 9. Vit.A,C,G i E omega 6 i 3. Vit K): Cicatritzant, afavoreix l’elasticitat, regenera la producció de melanina.

Per: Pell danyada, taques, cuperosis, estries, arrugues, falta de fermesa, contorn d’ulls i llavis i post-solar.

Característiques: Densitat mitja. Color groc/vermell. Absorció mitja. Ràpida oxidació.

Sèsam, Sesamum indicum (Omega 3, 6 i 9. A.G.S .Vit E): Calma,  filtre UV, tonifica cabell i ungles. Preventiu en la caiguda del cabell i la caspa. Antiinflamatori.

Per: Estries, pell seca, cabell sec, prevenció i cura de l’acció solar.

Característiques: Densitat mitja. Tacte greixos. Alt poder extractiu per les maceracions. Grau comedogenic alt.

______________

He col·locat el llistat per ordre alfabètic. I he posat només, tant els Àcids grassos com les particularitats més destacades de cada oli, no totes perquè seria massa extens.

AGI = Àcids grassos insaturats.

AGS = Àcids grassos saturats.

AGE = Àcids grassos Essencials

VIT.= Vitamines

No he parlat sobre l’energia dels Olis. Però a manera d’introducció vos coment que segons la medicina xinesa, els olis de Llavors tenen una energia més Yang, considerada la més correcte per tractar les pells flàccides..

2 pensaments sobre “Olis Vegetals per la pell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.