Olis Vegetals per la pell

Els olis vegetals s’han utilitzat des de temps immemorable per suavitzar la pell, o com a base per altres ingredients amb propietats terapèutiques.

S’extreu per la pressió de la polpa de diferents fruits o de les seves llavors. No s’ha de confondre amb l’oli essencial que s’aconsegueix principalment mitjançant la destil·lació i és un oli (que no és exactament “oli”) totalment diferent, molt concentrat i car.

També s’ha de tenir en compte que quan sentim parlar d’olis com el d’àrnica, el de llevamà (calendula) o el d’hipèric, s’està parlant d’olis que s’han obtingut mitjançant una maceració d’aquestes plantes medicinals i no només d’olis de la pressió de la planta que els dona el nom. Així també s’ha de tenir en compte quin és l’oli suport de la seva maceració.

Sempre és millor quan comprem els olis si ens fitxem que siguin ecològics i de primera pressió en fred, ja que si durant la seva extracció ha sofert temperatures superiors als 40 graus, aquesta calor haurà causat la pèrdua d’algunes de les seves valuoses propietats.  A més, alguns olis són extrets per mitjans químics i aquests químics que hagin pogut quedar a l’oli, no ens interessen gens ni mica. També podem trobar olis que han sigut refinats, normalment són olis amb una olor o color fort o fosc. Aquest procés també fa que es perdin propietats dels olis.

Es pot comparar un oli vegetal amb un suc de taronja. Tots sabem que si el deixem sucat dins un tassó, aquest va perdent propietats així com passa el temps. Així, per conservar l’oli el millor és fer-ho dins un envàs de vidre opac, per no deixar passar la llum, i d’una mida aproximada a la quantitat a contenir, ja que l’oxigen fa que perdi propietats. La calor també i la humitat afecten negativament.

Quan un oli s’oxida en diem que torna ranci i no convé emprar-lo a la pell. Això es pot reconèixer fàcilment per la olor. També s’ha de tenir en compte que a l’hora de reconèixer aquesta olor, si acostem el nas a la botella i ensumem la olor de ranci, pensem que tot el contingut de la botella s’hagi oxidat però, el que hem de fer abans de llançar-lo, és llevar el plàstic del degoteig i treure una mostra de l’interior de la botella i si aquest no fa mala olor, voldrà dir que només s’ha fet malbé l’oli de dins la vàlvula de degoteig degut a la seva constant exposició amb l’oxigen de l’exterior. Els catalitzadors de l’oxidació són: la llum, la temperatura i la humitat. Evitar aquests factors és clau per la conservació d’un oli vegetal. També podem allargar la vida de l’oli vegetal i evitar en part la seva oxidació afegint vitamina E (Tocoferol) en un percentatge superior al 0,5%. L’oli essencial de Romaní també té propietats antioxidants pel seu alt contingut de terpens. Així com l’oli de germen de blat que conté tal quantitat de vitamina-E que es pot emprar com a antioxidant si n’es part important del contingut del preparat.

Pràcticament, totes les cremes duen olis en més o menys proporció, ja que la pell els necessita per reconstruir la capa lipídica. La proporció dependrà del tipus de pell que tinguem o del tipus de crema que volguem.

Les conegudes “Mantegues”, també són olis vegetals, però es troben en estat sòlid segons la temperatura ambient. Donen més densitat i estabilitat a les cremes que els olis vegetals, per això, segons la crema que fem, convé que en duguin.

Es poden aplicar els olis directament sobre la pell o el cabell  tant eixut com banyat. També es poden mesclar entre ells per aconseguir una sinergia, de fet, dins una crema és aconsellable utilitzar diferents olis amb diferents densitats perquè s’equilibrin entre si. D’això, a cosmetologia s’en diu “cascada d’olis”.

Tots els olis vegetals aporten a la pell emoliència (suavitat), nodreixen, regeneren, protegeixen, hidraten i aporten elasticitat a la pell, en major o menor mesura. Però també hem de tenir en compte el seu grau de comedogènia. Això és la mesura amb la qual l’oli pot formar una barrera que pot taponar els porus de la pell.

Una altra característica a tenir en compte de l’oli és el grau d’absorció a la pell. És important tenir-ho en compte segons perquè el volguem fer servir. Per exemple, si el que volem és una loció corporal, ens interessa que s’absorbeixi ràpidament, mentre que una crema per zones seques ens interessa que s’absorbeixi lentament.

Hi ha molts de tipus d’olis vegetals fàcils d’obtindre avui dia. Vos he fet un llistat, per ordre alfabètic, dels olis que més m’agrada emprar segons la preparació que vulgui fer, amb un resum de les seves propietats. He posat només els àcids grassos i les particularitats més destacables de cada oli, però no hi són totes perquè seria massa llarg.

AGI = àcids grassos insaturats.

AGS = àcids grassos saturats.

AGE = àcids grassos essencials

Vit.= vitamines

Advocat, Persea gratissima (Omega 6 i  9. Vit. A, B1, B2, C, K i E. Minerals): nodreix de forma destacable, regenerant, aporta elasticitat, reforça i té protecció UV,

Aconsellat per: suavitzar les arrugues, contorn d’ulls, pells molt seques o sense lluentor o amb falta de tonicitat. cabell amb sequedat i fi, èczema, psoriasis, cicatrització i prevenció i cura de l’acció solar.

Característiques: És un oli de densitat mitjana i amb certa sensació greixosa. D’absorció lenta. Es sol mesclar amb olis més lleugers a causa del seu grau de “comedogènia”. De color verd fosc.

Albercoc, Prunus armeniaca (Omega 6. Vit A): protegeix del sol, tonifica, revitalitza, evita l’envelliment prematur, calma, dona volum al cabell i aporta lluentor la pell.

Aconsellat per: pell jove o seca, ajuda preparar la pell pel sol i allarga el color. Pell de nadó.

Característiques: No deixa sensació greixosa a la pell. Ràpida absorció. Suau com l’oli  d’ametlles dolces.

Ametlles dolces, Prunus dulcis (Omega 6 i 9. AGS. Vit A i E): calmant, amb propietats antiinflamatòries i especialment hidratant.

Aconsellat per: pells malmeses i fràgils, seques o escatades, cabells amb sequedat i dèbils, enforteix i repara les ungles, preventiu d’estries, etc.

Característiques: gens irritant, s’usa molt per nadons. De color clar i olor d’ametlles. Densitat mitjana i absorció mitjana. Alt poder extractiu a les maceracions.

Argan, Argania spinosa, kernel oil (Omega 6 i 9. AGS. Vit. E i A): nodreix durant dies, reafirma, evita la sequedat i l’envelliment, enforteix les ungles, cicatritzant, protegeix del sol i del fred, amb activitat seboreguladora, preventiu de fongs, antisèptic en ferides lleus, etc.

Aconsellat per: cabell samb sequedat o apagat, pell seca o desvitalitzada, pell deshidratada, arrugues, cabells fràgils o secs i ungles, cremades solars, problemes com psoriasis, èczema, acne i seborrea.

Característiques: densitat mitja,  d’absorció mitjana, no taca, olor agradable, ràpida oxidació.

Arròs, Oryza sativa (Omega 6 i 9 Vit. E, Minerals): Millora la circulació, aporta claredat a la pell. Ajuda a la producció de colàgen

Aconsellat per: pell seca, fràgil, exposada a la intempèrie, madura, per ulleres, i borses, taques, èczema, rosàcia, pell irritada, apagada. Apta per nadons. Prevenció d’arrugues.

Característiques: densitat baixa a mitjana i ràpida absorció.

Avellana, Corylus avellana (Omega 6 i 9. AGS. Vit. B1 i B6): estimula la circulació, equilibra la pell greixosa i aporta protecció UV, també és icatritzant.

Aconsellat per: pell mixta o greixosa, pell de taronja i acne.

Característiques: densitat baixa a mitjana i ràpida absorció. 

Borratja, Borago officinalis (Vit. A, B i E. Vit. Min. ): és emol·lient, tonificant, ajuda a regenerar petites lesions i petites infeccions.

Aconsellat per: prevenció d’arrugues, especial per pell malmesa o envellida, èczema, i psoriasis, ungles fràgils, etc.

Característiques: densitat baixa a mitjana, semblant a l’oli de pinyol d’albercoc.

Cacau, Theobroma cacao (AGI. Vit. E:) aporta lluentor, enforteix el cabell.

Aconsellat per: pell amb sequedat, cabells fràgils, prevenció d’arrugues, estries, etc.

Característiques: oli en forma de mantega molt dura amb fusió aprox. a 35 graus, molt penetrant i amb un alt grau de comedogènia.

Cànem, Cannabis sativa (Omega 3. Vit.) Calmant.

Aconsellat per: prevenció de les arrugues, envelliment cel·lular, afeccions de la pell, èczema, enforteix el cabell i les ungles, pell irritada i com a post solar.

Característiques: densitat mitjana, ràpida absorció, color i olor forts. No psicotròpic.

Coco, Cocos nucifera (AGS. Vit B i E, oligoelements): hidratant, ajuda a regenerar els àcids grassos de la pell, suavitza pell i cabell i té un cert efecte antisèptic.

Aconsellat per: aportar lluentor al cabell, per la pell i llavis sensibles, post solar, massatge, etc.

Característiques: molt olorós i molt lleuger, d’absorció mitjana, s’endureix per sota els 20 graus, amb tacte sec i un grau comedogènic alt.

Comí negre, Nigella sativa: “l’Oli dels Faraons”: calmant i preventiu de les arrugues.

Aconsellat per: pell amb problemes com l’èczema, psoriasis, cremades o irritacions. Per evitar l’envelliment cel·lular, la caspa i la caiguda del cabell.

Característiques: tacte sec.

Cor de llavor de blat, Triticum vulgare (AGI.Omega 3. Vit. A, B, D, E i K): protecció UV, nodreix destacablement.

Aconsellat per: pell seca o madura, arrugues, cicatrius, afeccions de la pell (dermatitis, èczema, etc). Estries.

Característiques: molt dens i amb sensació greixosa alta, millor mesclat amb altres olis pel seu alt grau comedogènic. Ràpida absorción. Ajuda a conservar els altres olis per la gran quantitat de vitamina-E.

Girasol, Helianthhus annuus (Omega 6. Vit. E)

Aconsellat per: pell seca, protecció solar, arrugues i estries.

Característiques: densitat i absorció mitjana, sensació greixosa baixa. Bo per maceracions, amb un alt poder extractiu.

Jojoba, Buxus chinensis (és una ceramida o ester de cera): ajuda a l’equilibri dels cabells i els hi aporta lluentor. Aporta tonicitat a la pell, regula la producció de greixos de la pell i té protecció UV. És especialment hidratant i no es fa ranci.

Aconsellat per: pell delicada (seborrea, acne). Arrugues, caspa, punts negres, pell seca, desvitalitzada o cansada. És antifúngic, antiinflamatori i especial per pell greixosa. Bo per les extraccions.

Característiques: densitat molt lleugera, d’absorció mitjana, de color daurat i sense olor. Amb una llarga durada abans d’oxidar-se. 

Karité, Butyrospermum parkii (AGS. Vit. ): antiinflamatori, protecció UV, nodreix destacablement i aporta hidratació.

Aconsellat per: pell amb sequedat, dermatitis, picor, psoriasis, èczema, llavis secs, cabells secs. Per l’ùs pre i post-solar.

Característiques: és una mantega blana, amb fusió aprox a 40 graus, d’olor forta i color crema, de rápida absorció. 

Llavor de Raïm, Vitis vinífera (Omega 6. Vit. A i E): lluita contra l’envelliment, nodreix, és antiinflamatori i aporta llum a la pell.

Aconsellat per: pell amb sequedat i sensibilitat (èczema, psoriasis), cabell i ungles, també cel·lulitis.

Característiques: densitat lleugera, ràpida absorció, de color molt transparent i amb una ràpida oxidació.

Macadamia, Macadamia ternifolia (AGI. Vit. E): protegeix, calma, facilita la microcirculació local i és antiinflamatori.

Aconsellat per: pell fràgil o amb sequedat. Per la prevenció d’estries, cicatrius, pell madura o envellida, caiguda del cabell i caspa.

Característiques: densitat mitjana, ràpida absorció, tacte sec, similar al d’ametlles dolces.

Oliva, Olea europea (Omega 3, 6 i 9. AGS. Vit. A, B1, B2, E i D): humectant, tonificant, aporta lluentor,  estimula la formació de col·làgen.

Aconsellat per: pell amb sequedat o irritació, ungles delicades, cicatrius, estries. Específic per l’extracció de l’hipèric.

Característiques: densitata i absorció mitjana que pot deixar una certa pel·lícula greixosa a la pell.

Onagra, Oenothera biennis: molt regenerador, controla la producció de greix de la pell i és antiinflamatori.

Aconsellat per: pell madura, pell seca, èczema, arrugues, seborrea o acne.

Característiques: De lenta absorció.

Ricí, Ricinus communis (AGI): manté la hidratació de la pell, també és antioxidant.

Aconsellat per: pell amb sequedat, llavis, afeccions com èczema, dermatitis, picors, irritacions i estries. És enfortidor del cabell, evita la seva caiguda i ajuda amb la caspa. També enfortidor d’ungles.

Característiques: molt dens i de color transparent, d’absorció lenta.

Rosa Mosqueta, Rosa moschata, canina, etc. (Omega 3, 6 i 9. Vit.A, C, G i E, omega 6 i 3. Vit. K): cicatritzant, afavoreix l’elasticitat, regenera la producció de melanina.

Aconsellat per: pell malmesa, taques, cuperosis, estries, arrugues, falta de fermesa, contorn d’ulls i llavis i post-solar.

Característiques: densitat mitjana, color vermellós, amb absorció entre rápida i mitjana i ràpida oxidació.

Sèsam, Sesamum indicum (Omega 3, 6 i 9. A.G.S .Vit E): calma,  és un filtre UV, tonifica cabell i ungles. Preventiu en la caiguda del cabell i la caspa. Antiinflamatori.

Aconsellat per: estries, pell seca, cabell sec, prevenció i cura de l’acció solar.

Característiques: densitat mitjana i absorció entre ràpida i mitjana, amb sensació greixosa, alt poder extractiu per les maceracions i alt grau comedogenic.

______________

No he parlat sobre l’energia dels olis però, a manera d’introducció, vos coment que segons la medicina xinesa els olis de llavors tenen una energia més “Yang”, considerada la més correcta per tractar les pells flàccides.

2 pensaments sobre “Olis Vegetals per la pell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.