Bolic d’Herbes?

Bolic, Mocador d’herbes..

La paraula Bolic, segons el diccionari Alcover-Moll, significa una peça de roba més o manco rodonenca que conté un conjunt de coses embolicades dins.

Captura23El seu disseny és una peça de roba de cotó quadrada amb un patró únic de formes geomètriques que s’utilitzava per traginar tota mena d’objectes mitjançant diferents nusos.

Resulta difícil posar una d’ata a l’inici de la seva utilització. Supòs que el primer equipatge que va traginar una persona va ser embolicat amb pells d’animals.424255_163107200474788_1921372700_n

El seu ús està ben documentat arreu de les nostres illes i forma part de la indumentària tradicional. Així i tot no és un element exclusiu nostre ja que, amb el mateix disseny i patrons semblants el podem trobar a altres llocs de la península amb altres noms com: Farcell, paño de hatillo, pañuelo fardero, etc.

bagabundoD’habitual utilització entre els viatgers amb poques possibilitats econòmiques. La representació de personatges rodamons i malgarbats, és molt freqüent acompanyada d’un Bolic fermat a la punta d’un pal.

Podríem dir que està estès arreu del món, cosa que diu molt a favor de la seva practicitat. Crec que ha estat tan usat en el passat com ara ho són les bosses de plàstic.

M’encanten les teles i la meva curiositat per aprofitar-les em va conduir a conèixer d’una altra tècnica semblant a la del nostre Bolic. A l’altre costat del món l’anomenen Furoshiki.

El Furoshiki és un antic art japonès que té el seu origen a mitjans del període Edo (1603-1868). S’utilitzava a les dutxes japoneses per estendre la tela a terra i deixar la roba a sobre. D’aquí el seu nom que traduït literalment significa “estendre el bany”.

A poc a poc, va arribar a ser utilitzat com a bolic per transportar roba i altres articles de tocador. Aquesta pràctica es va seguir estenent i ràpidament es tornà molt emprada.

530296_410764635660295_1405884247_nAl Japó, es considera de mala educació oferir un present sense embolicar. Això contribuir al fet que el Furoshiki adquirís molta popularitat i sorgissin diverses formes d’embolicar tota mena de coses. No era només un tros de tela, tenia un significat important dins la seva cultura i alguns ben carregats de significat. En el seu disseny s’han utilitzat motius que simbolitzen la felicitat i la fortuna, i un dels usos pels quals el Furoshiki es va tornar insubstituïble era el d’ofrena a festes i bodes.

Captura de Pantalla 2018-11-09 a les 18.45.05

Cada forma de bolic de Furoshiki té el seu nom, així com cada nus emprat a la seva confecció. Aquesta tradició es va anar transmetent de generació en generació fins a convertir-se en un art i una eina imprescindible a la vida dels japonesos.

Fins als anys 50, el Furoshiki era una eina comuna en el dia a dia i cada família en podia tenir entre 10 i 20. Però, el costum i la cultura es va anar perdent a partir de 1975, a causa de la popularització occidental en l’ús de la cartera.

A partir de l’any 2005, ha tengut lloc una forta tendència per reviure l’ús del Furoshiki, a mesura que moviments ambientals i la revalorització de la cultura tradicional japonesa han tornat més prominents.

376188_401695313221423_1202950903_nUna característica important del Furoshiki és que sempre es torna a utilitzar, mai es tira. D’aquesta forma permet reduir l’ús excessiu d’envasos, contribuint a l’estalvi d’energia i recursos. De fet, es va crear un Furoshiki commemoratiu realitzat amb una tela feta de botelles PET, amb un disseny anomenat Mottainai, que representa “L’esperit de no tudar les coses sense abans aprofitar-les al màxim”.

Al Japó el Furoshiki és la bossa ecològica per excel·lència.

Consisteix en un retall de tela quadrada que es pot utilitzar per embolicar amb elegància406810_529991307011043_1632005889_n i transportar còmodament objectes o regals de qualsevol forma o mida. Cada objecte, depenent de com sigui, té la seva corresponent forma d’embolicar, sabent realitzar els doblecs i els nusos adequats. Amb aquest pràctic sistema es pot deixar d’emprar les borses de plàstic, paper de regal, cartó, etc.

El Furoshiki és com un bolic reutilitzable, adaptable a diverses necessitats, que quasi no ocupa lloc i que permet minimitzar la generació de residus ja que es pot netejar i reutilitzar.

El mateix Furoshiki simbolitza un cicle: Emboliquem les coses fermant els extrems de la tela, fent nusos diferents segons el que necessitem embolicar, però un cop desfem l’embolic, la tela s’esten en la seva forma original.

La forma en la qual està embolicat un regal al Japó significa dignitat, educació i respecte a qui es fa el regal. El Furoshiki representa un medi per expressar aquest sentiment.

Per mi el Furoshiki és una forma de contribuir en fer un món més sostenible mitjançant un estil de vida basat en les tres erres (reducció, reutilització i reciclat).  Ensenyant aquest art ecològic, el que pretenc és fomentar aquesta práctica divertida, respectuosa i sana per introduïr-la al nostre ús quotidià i. I es que, no es necessita més que aconseguir una tela quadrada o un mocador..

Pots veure moltes més imatges i idees de Furoshiki al meu facebook.

Un pensament sobre “Bolic d’Herbes?

  1. Retroenllaç: Taller gratuït de Furoshiki | Etnobotànica aplicada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.