La recol·lecció de plantes

La natura ens regala, any rere any, tota classe de plantes riques en essències que, tant ara com fa milers d’anys, emprem a casa per menjar, guarir, netejar o embellir el cos. Remeis casolans que alhora que ens fan sentir més a prop de la natura i sobirans del nostre viure, ens apropen a la cultura de la nostra terra.

Si ens agraden les plantes i ens interessa saber d’elles, experimentar o emprar-les com a remei casolà, el primer que necessitem és conèixer-les i el segon i no menys important, saber tots els detalls necessaris per dur a terme una recol·lecció correcte i respectuosa.

Per reconèixer les diferents espècies de plantes el principal és tenir coneixements sobre la seva morfologia, fisiologia i etnologia. Es tracta de formar-se i sobretot d’observació. La forma, la composició i la coloracio de les flors, les fulles i de la planta en general, el lloc on es troben, l’època de floració, etc. Trobarem molts materials de consulta, com guies, llibres i pàgines web. Però també és una font molt important els què ens puguin transmetre amics i familiars experimentats.

Un cop poguem distingir les espècies de plantes ens haurem de plantejar com fer la seva recol·lecció per la que haurem de tenir en compte molts detalls. L’estat sanitari de la planta n’és un molt important i només hem d’agafar plantes sanes i que no tenguin taques o coloracions sospitoses. Als tallers i sortides aquests són temes que sempre sorgeixen en forma de preguntes. I d’aquí aquesta publicació…

Quan és millor agafar les plantes? El moment òptim de la recol·lecció, és aquell en el qual la planta conté el màxim de matèries actives. Generalment quan el que volem recollir són les fulles, ho farem abans de la floració per tal que la planta no hagi exhaurit energia en tal fet. Si el què volem recollir són les flors, ho farem fust en sortir i abans que s’obrin del tot pel mateix motiu. Els fruits i llavors els agafarem quan ja siguin madurs i en dies ben assolellats. Les escorces s’agafen normalment de la tardor fins a principi de primavera, preferentment agafarem escorces joves de més de dos anys i si podem ho farem al capvespre. Podem aprofitar les podes d’hivern per no haver d’arrabassar la pell de la soca de l’arbre. Les arrels i rizomes s’agafen abans de la floració, normalment des de la tardor fins l’hivern, amb preferència el capvespre. Però penseu que és fàcil posar fi a la vida de la planta si n’agafem massa!

On hem d’agafar les plantes? Si volem recollir les plantes a fora vila, el més segur és recol·lectar a casa nostra, cultivar és la millar opció. Si no tenim lloc per fer-ho i les hem d’agafar a fora de casa sempre necessitarem un permís del propietari del lloc on ho fem. A més hem de recordar que hi ha plantes protegides o escasses que no s’haurien de tocar. Si voleu més Informació sobre el tema, podeu consultar al Servei de Protecció d’Espècies a la web de la caib.

Una altra cosa que hem de vigilar del lloc on recol·lectem és que sigui un lloc net, enfora del pas dels cotxes i a on no hagin esquitxat amb insecticides o herbicides (costum per desgràcia molt estesa). Si són cultivades és recomanable que siguin de cultiu ecològic i no s’hagin emprat adobs químics ni productes fitosanitaris agresius.

Com s’agafen les plantes? La recollida s’ha de fer amb cura, coneixement i amor. Sense esgotar-la, per així poder-ne tornar a agafar. Quan recollim parts d’una planta hem d’anar amb compte a no exhaurir-la i com a norma no agafar més d’un 20% de les flors o una part del total de fulles o tiges que no faci malbé la planta. Així mateix ho farem amb compte de no esquerdar les tiges, procurant fer talls nets amb tisores, perquè la planta pugui cicatritzar la ferida en el mínim de temps.

També el transport s’ha de fer amb cura. Ens convé utilitzar una senalla o una tela perquè les plantes puguin transpirar i si hi hagués algun animaló, pugui aprofitar per fugir. Dins aquest recipient procurarem col·locar les plantes sense estrènyer, tan netes com sigui possible i separades per espècies per evitar que es mesclin i haver de manipular-les massa en ser a casa.

Afecta la lluna a la seva recol·lecció? La gent del camp tenia una gran fe en la influència de la lluna i els astres durant l’any. Estaven pendents dels seus canvis i també d’altres senyals com l’arribada d’ocells, etc. per començar a sembrar, recollir, podar, etc. Eren costums ancestrals que passaven de pares a fills. Avui dia seguim aquests costums i a més tenim altres coneixements dels efectes de la lluna i del moviment dels líquids als vegetals. Per això en general recollirem les parts aèries en lluna creixent o plena i les arrels en lluna minvant o nova.

Al nostre costumari sempre hi ha sagut moments especialment propicis per agafar plantes, alguns d’aquests són:

l’Equinocci de primavera (20-21 de març) Considerada l’estació de la fertilitat. Dates per recollir herbes per usos medicinals.

El solstici d’estiu (20-21 de juny) Especialment per Sant Joan (24 de juny) quan es commemora el poder del Sol per compartir la seva força. Era costum just en sortir el sol, anar a cercar herbes com l’herba de Sant Joan (Hypericum perforatum), la ruda o la camamil·la (Santolina chamaeciparisus).

l’Equinocci de tardor (22-23 de setembre) Temps per connectar amb les forces espirituals on es recullen bolets, fruits, escorces d’alzina o Olivera i algunes fulles com les de mata (pistacea lentiscus).

l’Equinocci d’hivern (21-22 de desembre) La nit màgica del 24 s’anava a cercar plantes medicinals.

Voldria que quan aneu a recollir plantes no oblideu que només s’ha de recollir just allò que necessitem, tant per no abusar del que se’ns dona com per no acumular plantes que no tindrem temps de fer servir abans que es fàcin malbé.

Alguns no ho creuran, però les plantes es comuniquen de moltes formes diferents amb el seu entorn. Això vol dir que emeten i reben diferents matèries i energies, algunes difícils de classificar amb el coneixement que tenim d’elles. S’ha de tenir també en compte a l’hora d’apropar-nos-hi per agafar una part de la seva essència, per tant fem-ho amb consciència, respecte i gratitud.

Que tingueu una feliç, pròspera i conscient recol•lecció!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.