Recol·lecció de plantes amb consciència

La natura ens regala, any rere any, tot tipus de plantes riques en essències que, tant ara com fa milers d’anys, emprem a casa per menjar, guarir, netejar o embellir el cos. Remeis casolans que alhora que ens fan sentir més aprop de la natura i sobirans del nostre viure, ens apropen a la cultura de la nostra terra.

La gent de camp tenia una gran fe en la influència de la Lluna i els astres durant tot l’any i estaven pendents dels canvis que feia per començar el moment de sembrar, recollir, podar, etc. Normalment agafaven les plantes amb cura, coneixement i amor, sense esgotar-la, i així en podien tornar a agafar. Mitjançant les llunes i altres senyals (arribades d’ocells, etc.) es feia el parenòstic. Eren Costums ancestrals que passaven de pares a fills.

Anar a recollir plantes s’ha de fer amb seny. Haurem de reconèixer les plantes i per tant informan-nos bé. Hi ha molts llibres i llocs per poder diferenciar-les, en general ens haurem de fitxar en la seva morfologia, com són les flors, les fulles, la forma general, el lloc on viuen, l’època de floració, etc. Una altra cosa a tenir en compte és el moment òptim de la recol·lecció, aquell en el qual la planta conté el màxim de matèries actives.

  1. Generalment quan el que volem recollir són les fulles ho podem fer abans de la floració, per tal que la planta no hagi exhaurit l’energia en tal fet.
  2. Si el què volem recollir són les flors, ho podem fer just en sortir i abans que s’obrin del tot que és quan encara estan fresques, no han sigut polinitzades i mantenen la seva màxima riquesa.

Recordem qué: Per agafar plantes o qualsevol cosa a fora de casa, necessitarem un permís del propietari del lloc. A més hem de recordar que hi ha plantes protegides així com espais protegits. Si voleu més informació del tema, podeu consultar la pàgina web del servei de protecció d’espècies”de la CAIB.

Una altre cosa que hem de vigilar és el lloc d’on recol·lectem, que ha de ser net, enfora del pas de cotxes i a on no haguin esquitxat amb insecticides o herbicides (costum per desgràcia molt estesa). El més recomanable és que siguin plantes cultivades a casa de forma ecològica. No és difícil recol·lectar llavors silvestres per fer el nostre propi cultiu.

Quan recollim parts d’una planta (siguin flors o tiges) hem d’anar en compte a no exhaurir-la i com a norma no agafar més del 20% de les seves flors. Si el que agafem son tiges, ho farem amb compte de no espenyar, procurant fer talls nets amb tisores i evitar esqueixar perquè la planta pugui guarir les ferides aviat. I molt important, procurar desinfectar les eines entre talls d’una planta a una altre per evitar propagar malalties com la xilella.

biodinamica_esporas1

És per tots sabuda la influència de la lluna per a tot ésser viu al nostre planeta, per tant també podem tenir en compte aquest fet recollint les fulles o flors, a ser possible, en lluna creixent i ascendent.

(En aquest dibuix podem observar el comportament de l’aigua dins la planta segons les fasses llunars)

No és necessari aixecar-se molt prest, ja que la rosada matinera a sobre la planta no ens convé, per tant millor esperar que s’eixugui abans de la recollida. També observarem que la planta es vegi sana, sense fongs ni taques sospitoses.

És un bon consell triar un dia o dos després d’una pluja que faci netes les plantes i així les trobem fresques i espitoses. Pero sempre tenir en compte que a l’hora de recollir-les estiguin ben eixutes.

Quan sortim a cercar plantes, a vegades estem tan enfocats al que busquem que dediquem tots els sentits a la recerca i a voltes perdem de vista la resta. Hem de tenir present que a l’entorn hi ha tota una biodiversitat i riquesa en éssers, siguin vegetals o animals que es veuran impactats per la nostra presència. Per tant, a la natura ens hem de moure amb consciència de tot el que hi ha, el que trepitjam, el que empenyem i movem de lloc al nostre pas. Deixem-hi el mínim rastre i impacte.

IMG_1744

Alguns no ho creuran, però les plantes es comuniquen de moltes formes amb l’entorn, i això és com dir que “senten”. També és cosa a tenir en compte a l’hora d’apropar-nos-hi i agafar una part de la seva essència, per tant fem-ho amb consciència, respecte i gratitud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.